Hælrevner

Hælrevner er revner i den hårde hud på hælranden. Revnernes øverste kanter er hårde og kan nogle gange brede sig så dybt ind i hudens levende lag, at de bløder. Det kan være temmelig smertefuldt.

Årsag

Skyldes ofte fodtøj, fx træsko, slippers og klipklappere. De er alle kendetegnede ved IKKE at have en fast hælkappe. Når der ikke er fast hælkappe så slipper hælen skosålen for hvert skridt og det giver et lille stød til hælen, når foden sættes i. Stød og gnidningsmodstand kan give hård hud og hælrevner. Nogle træder meget hårdt ned på hælene når de går - det kan også give hælrevner. Er der ingen hård hud, men kun revner, så skyldes det ofte meget tør hud.

Behandling

Jeg fjerner den hårde hud, så revnerne kan hele op og vejleder i, hvad du kan gøre for at forebygge hælrevner. Nogle gange kan det fx gavne at bruge et stødabsorberende indlæg. Du kan selv forebygge ved at smøre fødderne ind i creme dagligt.

Hælspore - Fascitis plantaris

En hælspore er en lille knogletilvækst på hælen, og der er mange forskellige holdninger til, hvordan man behandler hælsporer. Hælsporer kan vise sig ved, at man får smerter under hælen og kan kun konstateres ved røntgenfotografering.

Årsag

Smerter i hælen kan skyldes mange ting, og der eksisterer mange forskellige syn på, hvorfor de opstår. Hælsporer kan blandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, fx fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, der medfører forkert muskelbrug og hermed overbelastning i blandt andet hælregionen. Det er ofte mennesker, der går meget på arbejdet, som får smerter.

Behandling

Afhænger af årsagen til hælsmerterne. Et stødabsorberende hælindlæg, med speciel aflastning af hælsporen, kan blandt andet lindre generne. I andre tilfælde er det løsningen at rette op på fejlstillingen(fx platfod), så foden ikke bliver overbelastet. Det kan også være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en lidt kraftig stødabsorberende sål kan virke forebyggende. Træsko frarådes.

Smerte bag på hælen

Ses typisk hos 10-14 årige.

Årsag

I hælknoglen sidder nogle vækstzoner, der hos 10 til 14 årige stadig er aktive. Kommer der et brud i en sådan vækstzone, kan det gøre så ondt, at deltagelse i gymnastik og anden sport ikke kan lade sig gøre. En ortopæd vil kunne afgøre, om det er denne lidelse.

Behandling

Jeg kan fremstille et stødabsorberende hælindlæg, dette kan i mange tilfælde lindre smerten. Selve generne kan ikke behandles, men forsvinder af sig selv når vækstzonerne lukkes. Det kan tage mellem 3 og 8 mdr. Det kan ikke forebygges at der kommer disse brud i vækstzonen.