Nedgroede negle

En nedgroet negl kan give stærke smerter, huden kan blive rød, hævet og der kan opstå infektion i område.

Årsag

For spidse sko - der trykker tæerne og dermed også neglene ind imod hinanden. Neglene begynder derfor at gro nedad for at kunne være der.
Forkert klipning af neglene. Hvis neglene bliver klippet ned i siderne, eller man "river" neglene af, kan der sidde en spids tilbage, som vokser ind i huden og giver betændelse.

Behandling og forebyggelse

Jeg fremstiller fjederstålsbøjler, som tilpasses individuelt til den ramte negl. Bøjlen kan rette neglen op, ved at lave et lille træk, så neglesiderne løftes og ikke længere maser sig ned i huden. Behandlingen gør ikke ondt, og bøjlen generer ikke efter påsætningen. Den lindrer oftest symptomerne med det samme.
Bøjlen skal sidde på neglen i min 6 md. og rettes til med jævne mellemrum, indtil neglen har sin naturlige form - i hele neglens længde.
Korrekt negleklipning og brug af rummeligt og "fodvenligt" fodtøj er vigtigt, for at bevare et godt resultat.
Medlemmer af sygeforsikringen "Danmark" - gruppe 1 og 2 - får tilskud til bøjlebehandling.

Fortykkede negle

En fortykket negl kendetegnes oftest ved brune, gule og/eller hvide striber i neglens længderetning (der ses dog ikke altid misfarvninger). Neglen kan virke lidt porøs - især på undersiden.

Årsag

Tryk/slag: F.eks. hvis man på et eller andet tidspunkt har tabt noget ned over, sparket imod med eller på anden måde skadet sin tånegl eller hvis der opstår friktion eller tryk mellem neglen og skoen. Neglelejet er så blevet ødelagt og neglen fortykker.

Behandling

Jeg sliber neglen ned til normal tykkelse.

Neglesvamp

Vi har alle en masse naturligt forekomne svampe på kroppen, men hvis vi giver dem de rette betingelser, bliver de til gene for os.

Årsag

Svamp i neglene opstår ofte i forlængelse af, at man har svamp i huden mellem tæerne og under foden.

Behandling

Kun en undersøgelse hos lægen kan afgøre, om der er tale om svamp. Svamp i neglene behandles mest effektivt med receptpligtig medicin, men der kan forekomme tilfælde, hvor behandlingen ikke hjælper. Medicinen kan have bivirkninger, så det er vigtigt at drøfte problemet med lægen, inden behandlingen påbegyndes.

Ligtorne under neglene

Der kan godt være ømhed/smerter ved neglekanterne på storetåen, uden at det behøver at være en nedgroet negl. Der kan nemlig forekomme ligtorne under neglene.
Ligtorne er hård hud der går dybt ned i huden og trykker på nervespidserne. De kommer, når der er et stort tryk på et lille afgrænset område.

Årsag

Når der kommer ligtorne under neglene, skyldes det som regel fodtøj, der er for smalt over forfoden eller for lav tåhøjde på skoen. Det kan selvfølgelig også være et tegn på, at neglen er ved at gro ned.
Ligtorne i neglesiderne kan i princippet opstå ved alle tæerne, men de forekommer hyppigst ved storetåen.